Recensie: Buit gevonden! - Dirk Nielandt

Met illustraties van Richard Verschraagen

Content warning:

Moderate

Inbreker, doodsbedreiging van een hond, bedreiging met een mes

Het verhaal

Loeka en Fleur zijn zussen.
Hun moeder en vader zijn net gescheiden.
Gelukkig hebben ze veel steun aan elkaar.
Hun vader is verhuisd.
Ze gaan voor het eerst naar zijn nieuwe huis.
Daar ontdekken ze een verborgen schat.
Een koffer vol geld.
Meer dan een miljoen euro.
Wat nu?

 

Wat zou jij doen met een miljoen? Loeka en Fleur vinden een koffer vol geld in het nieuwe huis van hun vader. Hoe komt dat geld daar en van wie is het? Je komt erachter in het boek ‘Buit gevonden’ uit de ‘Makkelijk en Leuk’ serie geschreven door Dirk Nielandt. Dit boek op AVI E5-niveau maakt lezen leuk voor kinderen van 9 tot 12 jaar met dyslexie of leesproblemen. Een spannend verhaal zorgt dat je wil blijven doorlezen, want hoe loopt het nou toch af met die koffer met geld? De illustraties van Richard Verschraagen trekken je nog verder mee in dit avontuur.

 

Mijn leeservaring

Het verhaal had op zich redelijk prima representatie, maar het kwam totaal niet overeen met de illustraties dus dat was best verwarrend. En daar baal ik van. Bij zulke boeken zijn illustraties toch echt de helft van je leeservaring. Dus ik vond het ontzettend jammer dat deze niet kloppen. Als je alleen naar de plaatjes kijkt krijg je een heel ander beeld van wat Loeka zou kunnen dan wanneer je het verhaal leest.

Maar gelukkig zaten er geen schadelijke tropes of woorden in, dus ik zou dit boek nog steeds aanraden. Ik leg je wel graag uit hoe het beter had gekund!

 

Wat voor soort rolstoel?

Gelijk op de eerste pagina is te zien dat Loeka in een rolstoel zit, en dat vind ik top! Haar zus Fleur duwt haar. Loeka zit namelijk in een duwrolstoel. En dat kan. Ik was benieuwd hoe het verder zou gaan in het verhaal. Meestal zijn mensen die in een duwrolstoel zitten nog wel wat mobiel en kunnen ze nog wel een paar stappen zetten. (Dit leek bij Loeka echter niet het geval.)

Ik vond het leuk dat de achterkant van haar rolstoel versierd was met stickers/patches!

 

Als je in Nederland langdurig een mobiliteitshandicap hebt, dan heb je recht op een goede rolstoel die is ingesteld zodat je jezelf makkelijk kan voortbewegen met de hand of elektrisch via een pookje. 

 © Illustratie van Richard Verschraagen

 

Blijvende handicap

Loeka en Fleurs vader heeft in zijn huizenzoektocht rekening gehouden met Loeka. Hij wilde per se een huis dat gelijkvloers was. En dat is supergoed! Het zegt mij dat dit om een blijvende handicap gaat. Als Loeka een echt persoon was in Nederland, zou ze een maatwerk rolstoel krijgen. Eentje die is afgesteld op haar lichaamsmaten en waarbij ze goed zelf de hoepels kan aanzwengelen of ontspannen een pookje kan bedienen. Ook zou de rugleuning niet zo breed zijn en hoogstwaarschijnlijk ook niet zo hoog. Want ze zou actief rechtop zitten, en dan is een hoge rugleuning vaak niet nodig, tenzij je stabiliteit in de romp mist. 

 

Mix tussen ADL rolstoel en een duwrolstoel

Eigenlijk is de geïllustreerde rolstoel een mix tussen een ADL (handbewogen) rolstoel en een duwrolstoel. De plaatsing van de achterwielen, de hoogte en breedte van de rugleuning, de grote voorwieltjes en de vorm van de zijschotten wijzen allemaal op een duwrolstoel. Maar de voetplaat doet juist denken dat dit een ADL rolstoel is. Uit de context van het verhaal zou ik ook verwachten dat Loeka een ADL rolstoel zou hebben. Gezien haar handicap blijvend is.

Duwrolstoelen hebben of géén voetplaat (wat een totaal horrorscenario is) of twee losse beensteunen met voetplaten. Niet één voetplaat om beide voeten gezamenlijk op te zetten. 

Op één illustratie is de voetplaat verbonden aan een voorframe. En de vorm van dat voorframe wijst ook op een ADL stoel. Maar zo'n frame is nooit gecombineerd met het voorframe dat op alle illustraties te zien is; de buis waar de voorwieltjes aan vast zitten.

 

Deze rolstoel kan niet rijden

In latere illustraties is de rolstoel beter te zien, en daar zie ik dat als dit een echte rolstoel zou zijn, hij niet zou kunnen rijden.

  • De as-buis ontbreekt waardoor de rolstoel helemaal in elkaar zou zakken
  • De voetplaat is niet verbonden met het voorframe
  • De hoepels ontbreken. Als je jezelf wil voortbewegen moet je dus aan de rubberen banden trekken en dat werkt niet!

 

Ik heb van andere illustratoren begrepen dat het onwijs moeilijk is om goede voorbeeld afbeeldingen te vinden, dus dan is het ook super moeilijk om een goed kloppende rolstoel te illustreren. Daar heb ik begrip voor.

     © Illustratie van Richard Verschraagen

    Verder waren er nog een aantal puntjes die ik wel bijzonder vond

    • De achterwielen hebben enorm dikke banden (dit geeft enorm veel weerstand met rijden).
    • Het aantal spaken verandert magisch van 8 naar 9 naar 6 spaken. Terwijl Loeka stilstaat in de illustraties.
    • De rugleuning verandert van hoogte. Soms komt hij tot halverwege haar schouderbladen, soms tot de knik van haar nek of zelfs halverwege haar hoofd.

     

    Het komt mij allemaal behoorlijk slordig over, alsof het niet belangrijk is hoe de rolstoel er uit ziet. En ik ga er helemaal van uit dat Richard Verschraagen heel hard zijn best heeft gedaan. Maar het is ontzettend jammer, en ik baal er van dat die dingen niet kloppen. Ik heb inmiddels contact gehad met Richard en heb een goede bron met hem gedeeld. Zo wordt het in de toekomst makkelijker om een ADL rolstoel beter neer te zetten!

     

    Manier van voortbewegen

    Een hoofdstuk later staat er dat Loeka naar de voordeur gaat. Fleur is nog bezig met iets dus uit de context maak ik op dat Loeka wel zelf kan hoepelen, maar waarschijnlijk geen lange afstanden, vandaar dat Fleur haar eerder duwde. Het viel me op dat er niet stond dat Loeka hoepelde of liep of rolde. Er stond gewoon dat ze gaat. En ik vraag me af of dat een bewuste keuze is geweest. Prima hoe dan ook, je legt de focus op de actie, niet op de handicap en het feit dat die actie misschien anders is dan bij de meeste mensen.

     

    Rolstoel in een struik?!

    Later moeten de meiden met haast vertrekken en dan grijpt Fleur de handvatten van de rolstoel en rent ze weg. Ze duwt de rolstoel in een struik en verstopt zich zelf dan ook in de struik. Maar dan moet het wel een gigantisch grote holle struik zijn. Je kan niet zomaar een rolstoel in een struik duwen?! Het was beter geweest als er stond dat ze de rolstoel áchter een struik zette en er zelf ook achter ging zitten. Want ik heb nog nooit een struikgewas gezien dat groot, hoog en hol genoeg was om een rolstoel in te verstoppen...

     

    Kan Loeka zelf een transfer maken?

    Aan het eind van hoofdstuk vijf staat dat Fleur Loeka uit de rolstoel helpt, en Loeka vervolgens zelf snel onder de dekens kruipt in bed. Dat zou alleen logisch zijn als de kamer zo krapjes is dat Loeka niet met de rolstoel vlak naast bed kan zetten. Normaalgesproken zet je de rolstoel pal naast bed en maak je een transfer vanuit de rolstoel, hupsakee op bed. En vervolgens kun je al kontjeschuivend onder de dekens kruipen.

    Als de rolstoel niet naast bed gezet kan worden is dat wel erg onhandig en vervelend als je niet kan lopen. Wanneer je dan naar de wc moet, moet je eerst iemand wakker maken die je uit bed kan helpen. Later staat er dan ook dat Fleur Loeka weer in de rolstoel moet helpen.

     

    Illustratie niet kloppend met de tekst

    Redelijk aan het einde van het verhaal staat dat Loeka keihard op iemand inbeukt met haar rolstoel. Ze rijdt iemand aan. Maar in de illustratie steekt ze haar been uit om iemand te schoppen. En hier keek ik zo raar van op! Het laat een compleet ander scenario zien. 

    Daarbij is de rolstoel naar achteren gekanteld, wat zou betekenen dat Loeka een wheelie maakt. Maar ze heeft haar arm op de armleuning, en niet op de (ontbrekende) hoepels.

    Je kan geen wheelie maken zonder de hoepels van de achterwielen vast te houden. Ja, je kan je gewicht naar achter gooien, maar dan rol je achteruit of je kiept echt om en dan knal je met je achterhoofd op straat. Dus deze illustratie klopt van alle kanten niet. Onwijs jammer!!

     © Illustratie van Richard Verschraagen

    Een sensitivity reader zou bij dit boek zeker wenselijk zijn geweest.

     

    Conclusie

    Buit gevonden! is een leuk en spannend verhaal voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. De zinnen zijn kort en makkelijk te lezen, en de sprekende illustraties wekken het verhaal nog meer tot leven. Helaas klopten deze illustraties niet met het verhaal. De rolstoel is dubieus getekend en ik denk dat de illustrator geen goed voorbeeld heeft gehad om van na te tekenen. Ik vind dat uitgeverijen hier beter op moeten letten; als je een boek uitgeeft waarin een rolstoel voorkomt, zorg dan dat de weergave van de rolstoel klopt! Desondanks een leuk verhaal. Het bevatte gelukkig geen schadelijke representatie, er klopten alleen dingen niet.

     

    * Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.