Recensie: Wie is de ster? - Jette Schröder

Met illustraties van ivan en ilia

Een witte hand houdt 'Wie is de ster', deel drie van Dansschool de Vlinders van Jette Schröder en ivan en ilia. Recensie door Annemarie van turnthepages.nl

Het verhaal

Er komt een nieuw meisje bij dansschool de Vlinders. 'Ze heet Sterre,' zegt juf Jasmin. Alle Vlinders zijn benieuwd naar haar. Maar Sterre lijkt niet zo leuk. Ze doet boos en is een opschepper. 'Nou...' zegt Kim tegen Lola. 'We hebben er een leuke Vlinder bij. Maar niet heus.' Nu hebben De Vlinders steeds ruzie. En over drie weken is er een wedstrijd! Hoe lossen ze dit op?

 

Mijn leeservaring

Eerder las ik al Lola wil dansen en Dansen aan zee, beide ontzettend leuke boekjes met fijne inclusieve verhalen. Er lag in de eerste twee verhalen een focus op meedoen en zorgen dat iets toegankelijk is, dat je kinderen/mensen niet moet buitensluiten. Maar in dit derde deel is het onderwerp pesten! 

 

Actief taalgebruik

Iets wat ik heel fijn vind in serie Dansschool De Vlinders is dat het taalgebruik actief is. Er staat bijvoorbeeld nooit dat Lola rolt, nee, ze rijdt. En zo zie ik het graag! Er is geen passiviteit in die zin en dat is zeer positief.

 

Groene aanhalingstekens op een witte achtergrond

Ze botst zelfs tegen Lola's rolstoel op. 'Kijk uit waar je rijdt,' snauwt Sterre.

 

Ik had nog liever gehad dat er stond dat Sterre tegen Lola op botst, in plaats van tegen haar rolstoel. Want je kunt een hulpmiddel als verlengstuk van je lichaam zien. Het is geen ramp en het kan wel op deze manier, maar zeggen dat ze tegen Lola op botst en dan snauwt 'Kijk uit waar je rijdt,' zou nog beter zijn.

 

Pesten

Een groot onderwerp in het verhaal is pesten. Het nieuwe meisje bij de dansgroep wordt op haar eigen school gepest. En toch doet iedereen aardig tegen de meiden die haar pesten. Om te voorkomen dat ze op de dansschool ook gepest wordt gaat ze zich net zo als haar eigen pestkoppen gedragen. Ze is kattig en niet aardig. Je ziet hoe de gepeste zelf de pester wordt. Maar dit is natuurlijk niet de bedoeling en Sterre wordt dan ook aangesproken op haar gedrag. Toch was er ook genoeg compassie en dat was lief om te zien. Er wordt benadrukt dat dit niet een goede oplossing is, maar dat het wel begrijpelijk is dat mensen die keuze soms maken, ook al is het niet handig of aardig.

 

Wheelie en rolstoel illustraties

Ik vond het humor hoe de kinderen Sterre haar pestkoppen te grazen willen nemen. Dat de kinderen hen terug willen pakken omdat ze gemeen tegen Sterre doen. Lola oppert om over hun tenen te rijden, dan kunnen ze niet meer zo mooi dansen. Ik ben geen fan van geweld, en het is geen oplossing, maar in het verhaal was het grappig. En bij die tekst was in de illustraties te zien dat Lola een wheelie maakt en dit was behoorlijk goed getekend!

Verder klopten de illustraties ook goed. Het enige was dat de versiering in Lola's wielen niet altijd klopte. Soms hadden ze wel versiering, soms niet, soms maar half, terwijl het illustraties van dezelfde les waren. Dus dat klopte niet helemaal, jammer dat dit er bij door is geglipt. Maar gelukkig was de rolstoel helemaal prima!

 

Conclusie

Een heerlijk verhaal met inclusieve personages en illustraties. Pesten komt goed aan bod en wordt duidelijk afgekeurd, met compassie voor het gepeste kind. Er wordt duidelijk laten zien dat wraak nemen geen oplossing is en dat je gedragen als een pestkop om zelf niet gepest te worden je niet aan vrienden zal helpen. Met een vlotte, meelevende pen geschreven. Echt weer een toppertje voor in de schoolbibliotheek!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.