De gemene moord op muggemietje - Ted van Lieshout

Recensie van De gemene moord op muggemietje, Ted van Lieshout - Leopold | turnthepages.nl

Een hilarisch verhaal


Titel De gemene moord op muggenmietje
Auteur Ted van Lieshout
Uitgeverij Leopold

Ik wilde zoals jullie weten meer poëzie en vrij vers lezen. Uit mn comfortzone stappen. Toen ik over het nieuwste boek van Ted van Lieshout hoorde was ik gelijk enthousiast. Ik had er veel goeds over zijn boeken gehoord. En ik kan me aansluiten bij alle anderen. Wat een heerlijke stijl heeft van Lieshout.

Het verhaal

Aanstekelijke whodunnit in dichtvorm met een boek in de hoofdrol van Ted van Lieshout.

 

Muggemietje vliegt de klas binnen.

Dat had ze beter niet kunnen doen.


'Juf, heb jij het al gehoord?

Muggemietje is vermoord!

Ze zat op een bladzijde, het arme wicht,

toen sloeg het boek haar kaften dicht.'

 

Wie vermoordde Muggemietje?



Ted van Lieshout kreeg de Boekensleutel en de Grote Poëzieprijs van de Jongerenjury voor Ze gaan er met je neus vandoor, een boek waarin de woorden ruzie krijgen met elkaar! Ook in De gemene moord op Muggemietje speelt hij met wat een boek eigenlijk is: méér dan letters op papier alleen.

Mijn leeservaring

Het is een dun boekje. Een kort verhaal. Toch gebeurt er van alles. Maar boven alles is het een verhaal vol humor. Zoals de synopsis al zegt speelt Ted van Lieshout met wat een boek is. Méér dan alleen letters. 

 

Een verhaal met de boek in de hoofdrol. Zoiets had ik nog niet eerder gehoord. En nee het gaat niet óver een boek. Nouja, dat ook wel. Maar het boek is een personage als het ware. Boek wordt verdacht van moord. En zonder de letters kan Boek niet praten. Hij kan alleen ja of nee zeggen. Het boek staat voor straf in de kast. De kinderen mogen er niet uit lezen. Hier zijn de letters niet blij mee! Het is toch niet hún schuld?! Dus ze proberen met Boek te praten. Te achterhalen of Boek inderdaad schuldig is zoals de kinderen beweren.

 

Het proces van achterhalen is hilarisch. Er wordt gespeeld met letters. Letterlijk. Ik heb zo veel gelachen. Er wordt bijvoorbeeld gespeeld met lettergrootte. Ze knippen in het boek door het woord schaar op de bladzijde te zetten. Enorm leuke humor. 

Ook leer je als lezers een hoop nieuwe scheldwoorden. 78 op precies te zijn. De letters zijn zo boos op Boek dat ze hem uitschelden. Elke letter uit het alfabet gebruikt drie woorden. Elk beginnend met zijn eigen letter. 

De dichtvorm is makkelijk te volgen en de taal is niet te moeilijk. Het boek wordt aangeraden voor kinderen vanaf 9 jaar en daar is het taalniveau ook zeker passend voor.

Conclusie

Een hilariach verhaal over een mug, een boek, de letters en een schoolklas. Ook voor volwassenen een erg leuk verhaal. Ted van Lieshout heeft erg droge humor en heeft slim gebruik gemaakt van het alfabet. Leuk om zelf te lezen en leuk om voor te lezen! Ik raad je dit boek van harte aan.

 

* Van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.